5 روش تست خواب و کاربرد آنها در شرایط مناسب
همراهان گرامی سلام
همانطور که می دانید بسیاری از مردم به مقدار کافی ، خواب مورد نیاز برای عملکرد مناسب بدن شان را دریافت نمی کنند. در این میان بعضی از افراد به دلیل تعهدات خانوادگی، اجتماعی و یا فشارهای شغلی و تاثیر گذار در روند به خواب رفتنشان به خواب بیشتری احتیاج دارند، افراد دیگری هم هستند که اختلال خواب درمان نشده دارند و این امر باعث می شود که هرشب برای داشتن یک خواب خوب تقلا کنند و با این مشکلشان مدام دست و پنجه نرم کنند.
اگر بیمار شما مظنون به اختلال خواب باشد، تست خواب معمولا اولین گام برای تشخیص است. مطالعات خواب اهمیت قابل توجه و زیادی دارد. مهمتر از همه، فراهم کردن تشخیص اختلالات خواب مناسب بیماران است تا بتوانند اقدام به درمان کرده و کیفیت زندگی خود را یهبود ببخشند.
در این مطلب با هدف آگاهی بخشی بیشتر، انواع تست خواب را برای شما عزیزان تشریح می کنیم تا به راحتی بتوانید در صدد رفع اختلالات خواب خود برآیید.پس با ما همراه باشید…
1. پلی سومنوگرافی (PSG)
اگر تردیدی در داشتن اختلالات خواب وجود داشته باشد، یک تست پلی سومنوگرافی برای بیمار تجویز می شود و برای شروع درمان، نیاز به بررسی و تست خواب برای تشخیص است.
پلی سومنوگرافی چیست؟
PSG یک ابزار تشخیصی است که برای تعیین اینکه آیا بیمار دارای اختلالات خواب است استفاده می شود. این تست در یک شب در کلینیک خواب یا بیمارستان انجام می شود.
این تست، چرخه خواب بیمار و مراحل خواب او را برای شناسایی هر گونه نا هنجاری ناشی از اختلالات خواب نظارت می کند. بیمار به تجهیزات مختلف متصل می شود تاکمکی کند به نظارت بر چیزهایی مانند:
- فعالیت مغز
- فعالیت تنفس
- فعالیت عضلانی
از طريق PSG، نوع اختلال خوابی که بیمار مبتلا به آن است را میشود تشخیص و ضبط کرد.
بهترین کاندیدا برای پلی سومنوگرافی چه کسانی هستند؟
بهترین کاندیدا برای PSG، بیمارانی هستند که ممکن است اختلال خوابی نظیر آپنه انسدادی خواب (OSA) داشته باشند. این اختلال جایی است که در آن بیمار ، عارضه آپنه مکرر داشته یا انسداد مجاری هوایی فوقانی دارد که این امر باعث کاهش یا بلوکه شدن جریان هوا در طول خواب می شود.
مواردی که توسط پلی سومنوگرافی تشخیص داده می شود
کاربرد پلی سومنوگرافی برای تشخیص طیف گسترده ای از اختلالات خواب مانند:
- آپنه مرکزی خواب، آپنه انسدادی خواب، اختلالات قطع تنفسی مرتبط با خواب و سایر اختلالات تنفسی منسوب به خواب است.
- اختلال رفتاری خواب REM یا سایر پاراسومنیاها (اقدامات و حرکات غیر طبیعی در هنگام خواب).
- هایپرسومنیا ایدیوپاتیک، نارکولپسی، و سایر اختلالات بیش فعالی.
- سندرم چرخه خواب و بیداری غیر 24 ساعته، سندرم فاز خواب تاخیری (DSPS)، یا سندرم فاز پیشرفته و دیگر اختلالات ریتم شبانه روزی خواب و بیداری است.
- دندان قروچه کردن( براکسیسم)،اختلال دوره ایی حرکتی اندام ها (PLMD)، سندرم پاهای بیقرار (RLS) و سایر اختلالات حرکتی مرتبط با خواب است.
2. تست سنجش خواب آلودگی روزانه (MSLT)
تست MSLT برای تست خواب آلودگی روزانه استفاده می شود و میزان خواب شما را در یک محیط آرام در روز افزایش می دهد. این آزمایش برای تشخیص نارکولپسی و هایپرسومنیا ایدیوپاتیک است.
تست (Multiple Sleep Latency Test (MSLT چیست؟
تست MSLT آزمونی تمام روز است که شامل پنج برنامه زمانبندی شده برای چرت زدن است و برنامه ریزی شده که بین چرت زدن ها دو ساعت وقفه بیافتد . بیمار در طول تست در رختخواب دراز میکشد و تلاش میکند که خوابش ببرد. در این تست میزان زمانی را که طول میکشد بعد از خاموش کردن لامپ بیمار خوابش ببرد اندازه گیری می شود.بیمار باید بعد از 15 دقیقه خواب بیدار شود. اگر بیمار در عرض 20 دقیقه نتوانست به خواب برود، محک چرت زدنشان باید پایان یابد.
اولین تست سنجش خواب آلودگی بیمار تقریبا دو ساعت پس از بیدار شدن او از تست خواب شبانه، برنامه ریزی شده است. آنها یک صبحانه سبک حدود یک ساعت قبل از اولین محک چرت زدن می خورند.
سنسورها روی چهره، سر و چانه بیمار قرار می گیرند تا نظارتی وجود داشته باشد بر زمان خوابیدن و بیدار شدن آنها و شناسایی زمانی که در خواب REM قرار می گیرند.
بهترین کاندیدا برای تست خواب آلودگی روزانه چه کسانی هستند؟
کاندیداهای خوب برای تست MSLT کسانی هستند که بدون هیچ دلیل دلیل واضحی با خواب آلودگی بیش از حد در طول روز مواجه می شوند ، همیشه در طول ساعات بیداری یا در شرایطی مانند رانندگی یا در محل کار، جایی که دیگران معمولا هشدار و بیدار هستند، آنها خواب آلود هستند.
تشخیص هایی که در طی تست خواب آلودگی روزانه بدست می آیند
یک پزشک از MSLT ها برای تشخیص نارکولپسی یا هایپر سومنیا ایدیوپاتیک در بیماران استفاده می کند. تست خواب آلودگی روزانه در بیماران مشکوک به ابتلا به نارکولپسی ضروری است.
3. تست تیتراسیون CPAP
پزشکان معمولا از CPAP (فشار مثبت فشار مستقیم) برای مدیریت اختلالات تنفسی مرتبط با خواب تجویز می کنند مانند:
- آپنه انسدادی خواب
- آپنه خواب مرکزی
- هایپو ونتیلیشن ( قطع تنفس/کمبود نفس)
هنگامی که هر یک از این اختلالات در بیمار تشخیص داده شود، معمولا تحت تست CPAP قرار می گیرند قبل از اینکه آماده درمان شوند.
تست سی پپ تیتراسیون چیست؟
تست تیتراسیون CPAP یک شب در کلینیک خواب انجام می شود. در طول تست، تنفس بیمار تحت نظارت قرار گرفته و فشار CPAP برای تعیین فشار هوای مناسب و مورد نیاز برای ممانعت از انسداد مجاری هوایی فوقانی برای رفع کردن وقفه های تنفسی هنگام خواب تنظیم می شود.
یک ماسک بر روی بینی بیمار گذاشته می شود که با یک لوله به یک دستگاه کوچک مولد فشار هوا متصل است، . در طول تست تیتراسیون CPAP دکتر خواب شما را همانند زمانی که تست خواب تشخیصی در کلینیک صورت میگیرد ، نظارت میکند.
این موارد سنجیده می شوند:
- نفس کشیدن
- ضربان قلب
- سطح اکسیژن
- امواج مغزی
- حرکات دست و پا
در صورت نیاز فشار CPAP بیمار را از راه دور در طول شب تغییر می دهند. تنظیم برای بیمار از سطوح پایین فشار شروع می شود و زمانی که عارضه ها دیده شد، به تدریج افزایش می یابد.
بیمار ممکن است نیاز به تست مجدد تیتراسیون CPAP داشته باشد، اگر علائم قبلی مانند خروپف، آپنه یا خواب آلودگی روزانه علی رغم درمان با CPAP بازگشته باشد. در این حالت دکتر مجاز هست تا برای بیمار ستینگ فشار هوای مناسب تعیین کند.
بهترین کاندیدا برای تست تیتراسیون CPAP چه کسانی هستند؟
بیماران مبتلا به اختلال تنفسی خواب، مانند آپنه انسدادی خواب، کاندید خوبی برای تست تیتراسیون CPAP میباشند قبل از اینکه اقدام به درمان کنند.
تشخیص هایی که از تیتراسیون CPAP بدست می آیند
یک دکتر متخصص اختلالات خواب، داده های بدست آمده و جمع آوری شده از تست تیتراسیون CPAP را بررسی می کند تا تصمیم بگیرد که کدام سطح درمان CPAP، برای بیمار به طور مداوم بهتر عمل می کند.
4. تست شبانه انشعابی (Split Night Test)
تست شبانه انشعابی یک پیشنهاد جایگزین برای بیماران مبتلا به آپنه انسدادی شدید خواب می باشد. این تست برای تشخیص آپنه انسدادی خواب و تیتراسیون CPAP در یک شب امکان پذیر است واز روند زمانی درمان می کاهد.
تست شبانه انشعابی چیست؟
در هنگام بخش اولیه شب، تست پلی سومنوگرافی صورت میگیرد و باقی مانده شب را با تست تیتراسیونCPAP ادامه می دهند. تست شبانه انشعابی، تنظیمات PAP بیمار را در همان شب تعیین می کند بدون این که مجبور باشند برای آزمایشی دیگر در شب دیگری بازگردند.
بهترین کاندیدا برای تست شبانه انشعابی چه کسانی هستند؟
تست شبانه انشعابی یک گزینه مناسب و عملی برای بیماران مبتلا به آپنه شدید خواب یا کسانی که نمی خواهند برای تست شب دوم بازگردند است.
چه مواردی در هنگام تست شبانه انشعابی تشخیص داده می شوند؟
تست شبانه انشعابی عموما برای تشخیص آپنه انسدادی مشکوک انجام می شود. این تست برای بیمارانی که نمیتوانند بیش از یک شب تست در کلینیک انجام دهند، مفید هستند.
5. تست توانایی بیدار ماندن (MWT)
در حالی که بیشتر تست های خواب به وسیله ی تشخیص اختلالات خواب از طریق PSG، تتراسیون دستگاه CPAP پس از تشخیص اختلالات تنفسی، و یا نظارت بر اینکه چگونه بیماران سریع به خواب میروند عمل میکنند،، این تست برعکس بیماران را به وسیله ی آزمایش های دوره ای بیدار ماندن به چالش میکشد.
تست توانایی بیدار ماندن چیست؟
این آزمایش در یک روز کامل در کلینیک خواب انجام می شود و برای اندازه گیری میزان بیداری یا هشیاری بیمار در طول روز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین که آنها بتاندازه گیری میکنند که ببینند آیا آنها می توانند مدت زمان مشخصی را در یک محیط ریلکس، آرام ، ساکت و غیر تحریک کننده بیدار بمانند.
در هنگام روز در یک اتاق خواب کم نور و آرام، آزمایش را در دو تا چهار زمان تقسیم بندی شده ی 40 دقیقه ایی به بیماران تخصیص میدهید. . آنها در حالی که نشسته اند و هیچ کار تحریک آمیزی نظیر مطالعه کردن، آواز خواندن، صحبت کردن با صدای بلند و یا تکان دادن خود ندارند، مشاهده می شوند، که ببینند آیا می توانند آنها را عمدا بیدار نگه دارند.
دو تا سه ساعت پس از زمان بیدارشدن طبیعی از خواب ، اولین آزمایش بیمار آغاز خواهد شد. بیماران معمولا حدود یک ساعت قبل از آزمایش اول صبحانه و قبل از آزمایش دوم ناهار خورده اند.
آزمایش ها حدود دو ساعت از هم فاصله دارند. بیماران میتوانند غذا بخورند، تلویزیون تماشا کنند، کتاب بخوانند یا آزادانه در اطراف درمانگاه در هنگام آزمایشات حرکت کنند.اما آنها باید در این حین نظارت شوند.
بهترین کاندیدا برای تست توانایی بیدار ماندن چه کسانی هستند؟
دکتر ها از این تست برای :
تعیین موفقیت معالجه قبلی با CPAP ، داروها و دیگر درمانهای انجام گرفته روی بیمار
برای اندازه گیری توانایی بیمار برای بیدار نگه داشتن خود خصوصا در افرادی که دارای شغل هایی هستند که ناتوانی در بیدار ماندن، میتواند باعث افزایش خطرات امنیتی شود مانند خلبانان و رانندگان کامیون
مواردی که توسط تست توانایی بیدار ماندن تشخیص داده می شود
پس از دو یا چهار آزمایش متوالی، شما داده ها را به یک پزشک متخصص خواب برای بررسی ارسال می کنید. این نتایج میزان خواب آلودگی شما را در روز تعیین خواهد کرد.
برداشت اصلی:
مردم برای عملکرد مناسب بدنی خود نیاز به خواب خوب دارند.
تست های خواب معمولا اولین گام در تشخیص بیشتر و بهتر اختلالات خواب است.
تست های خواب، چرخه های خواب بیمار و مراحل خواب آنها را برای شناسایی هر گونه تخلل مرتبط با اختلالات خواب بررسی می کند.
بیشتر مطالعات خواب، توانایی بیمار در به خواب رفتن را اندازه گیری می کند، به جز تست سنجش توانایی بیداری که میزان بیدار نگه داشتن بیمار را اندازه می گیرد.
مترجم و محقق: محجوبه فاموری