تست خواب چیست؟ (راهنمای کامل پلی سومنوگرافی) آپدیت 1403/ 2024

تست خواب چیست و تست خواب در منزل و کلینیک خواب چه تفاوتی دارند؟

تست سنجش خواب آلودگی طی روز
تست خواب

اگر از مشکلات خواب در شب (مانند بی خوابی، کم خوابی، کاهش کیفیت خواب، خرخر در خواب …) و یا مشکل خواب آلودگی روزانه رنج می برید، احتمال زیادی وجود دارد که به یک اختلال خواب دچار شده باشید.

اختلالات خواب عبارتند از یک وضعیت پزشکی که می تواند الگوها و عادات خواب شما را تحت تأثیر قرار دهد. بسیاری از اختلالات خواب همچنین ممکن است باعث بروز پیامدهایی در سلامت عمومی شما شوند. بهترین راه برای به حداقل رساندن مشکلات خواب شما این است که تست خواب انجام دهید. این تست می تواند به تشخیص اختلال و گزینه های مناسب برای درمان به شما کمک کند.

در عصری که تکنولوژی و پزشکی دست به دست هم داده‌اند تا زندگی ما را آسان‌تر کنند، تست خواب نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. امروزه، سه روش اصلی برای انجام تست خواب وجود دارد: تست خواب (پلی گرافی) در منزل و تست خواب کامل (پلی سومنوگرافی) در بیمارستان یا مراکز تخصصی خواب و حالت سوم (پلی سومنوگرافی) تست خواب کامل در منزل یا هتل

. هرکدام از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه، به بررسی این دو روش و تفاوت‌های آنها می‌پردازیم.

1- تست خواب (پلی گرافی=فقط تنفسی) در منزل: آسایش در محیط آشنا

تست خواب در منزل، همانطور که از نام آن پیداست، در خانه شخص انجام می‌شود. این روش برای کسانی که ترجیح می‌دهند در محیطی آشنا و راحت تر باشند، ایده‌آل است. دستگاههای تست خواب در منزل فقط شامل چند سنسور اصلی تنفسی،قلبی هستند که بر روی بدن قرار می‌گیرند تا داده‌های مربوط به تنفس، ضربان قلب، سطح اکسیژن خون و حرکات بدن را طی خواب ثبت کنند. این نوع تست خواب فقط برای تشخیص وقفه تنفسی حین خواب و مشکلات مشابه بکار می رود.

مزایا:

  • راحتی و آسایش: انجام تست در خانه این امکان را فراهم می‌آورد که در محیطی آشنا و راحت بخوابید.
  • هزینه کمتر: معمولاً هزینه تست خواب در منزل کمتر از تست خواب در بیمارستان است.
  • دسترسی آسان: برای افرادی که دسترسی آسان به مراکز تخصصی خواب ندارند، تست خواب در منزل گزینه‌ای مناسب است.

معایب:

  • دقت کمتر: داده‌های جمع‌آوری شده ممکن است به دقت تست‌های انجام شده در مراکز تخصصی نباشد.
  • محدودیت در تشخیص: برخی از اختلالات خواب ممکن است در این نوع تست تشخیص داده نشوند.

    عدم نظارت پزشک فلوشیپ خواب و عدم وجود تفسیر تخصصی پزشکاین نوع تست در اغلب موارد در کشور ما توسط شرکت های فروشنده تجهیزات خواب انجام می شود که در این موارد چون تفسیر و ویزیت متخصص وجود ندارد، عملا این نوع تست خواب (بدون نظارت تخصصی و بدون تفسیر تخصصی فلوشیپ طب خواب) ارزش چندانی ندارد.

2- تست خواب کامل (Full PSG)در بیمارستان: دقت بالا در محیط تخصصی

تست خواب در بیمارستان یا مراکز تخصصی خواب، با استفاده از تجهیزات پیشرفته‌تر و تحت نظر کارشناسان خواب انجام می‌شود. این روش برای تشخیص دقیق‌تر اختلالات خواب و تعیین روش درمانی مناسب ایده‌آل است. در این نوع تست تعداد سنسورها بسیار بیشتر است، دستگاه مورد استفاده پیشرفته تر است و تکنسین خواب نیز در اتاق دیگری در داخل کلینیک خواب، تا صبح همه چیز را مانیتور می کند تا تست بخوبی پیش برود.

مزایا:

  • دقت بالا: استفاده از تجهیزات پیشرفته و نظارت کارشناسان به دقت بالایی در تشخیص اختلالات خواب منجر می‌شود.
  • تشخیص جامع: امکان تشخیص تقریباً تمامی اختلالات خواب وجود دارد.
  • مشاوره تخصصی: دسترسی به مشاوره‌های تخصصی پزشکی قبل و بعد از تست.

معایب:

  • هزینه بالا: هزینه این نوع تست معمولاً بیشتر از تست خواب (پلی گرافی) در منزل است.
  • ناراحتی ممکن: برخی افراد ممکن است در محیط بیمارستان یا کلینیک برای خوابیدن احساس راحتی نکنند.

 

3- تست خواب کامل (Full PSG)در منزل : دقت بالا و محیطی آشنا و راحت (بهترین گزینه)

 

تست خواب کامل ( یعنی پلی سومنوگرافی فول) در منزل یا هتل محل اقامت بیمار از هردو روش بالا دردسر بیشتری برای خدمه و پزشکان کلینیک خواب دارد اما برای بیشتر بیماران ایده آل ترین حالت ممکن است.

به دلیل دشواری های تکنیکال انجام تست خواب کامل در منزل، این روش (فعلا تا حدی که ما اطلاع داریم) در ایران، فقط در کلینیک های خواب معدودی انجام میشود.

تصور کنید که بجای رفتن به بیمارستان برای انجام ام آر آی، دستگاه ام آر آی را به خانه شما بیاورند! تست خواب کامل در منزل تقریبا معادل همینکار است، البته با این تفاوت که دستگاههای سنجش خواب کاملا قابل حمل و سبک هستند و نصب و راه اندازی آنها در منزل یا هتل، طی کمتر از یکساعت امکان پذیر است.

با استفاده از تجهیزات پیشرفته‌تر و تحت نظر کارشناسان خواب انجام می‌شود. این روش برای تشخیص دقیق‌تر اختلالات خواب و تعیین روش درمانی مناسب ایده‌آل است. در این نوع تست تعداد سنسورها بسیار بیشتر است، دستگاه مورد استفاده پیشرفته تر است و تکنسین خواب نیز در اتاق دیگری در داخل کلینیک خواب، تا صبح همه چیز را مانیتور می کند تا تست بخوبی پیش برود.

مزایا:

  • دقت بالا: استفاده از تجهیزات پیشرفته و نظارت کارشناسان به دقت بالایی در تشخیص اختلالات خواب منجر می‌شود.
  • تشخیص جامع: امکان تشخیص تقریباً تمامی اختلالات خواب وجود دارد.
  • مشاوره تخصصی: دسترسی به مشاوره‌های تخصصی پزشکی قبل و بعد از تست.
  • راحتی و آسایش: انجام تست در خانه این امکان را فراهم می‌آورد که در محیطی آشنا و راحت بخوابید.
  • دسترسی آسان: برای افرادی که دسترسی آسان به مراکز تخصصی خواب ندارند، تست خواب در منزل گزینه‌ای مناسب است.

معایب:

  • هزینه بالاتر از تست تنفسی خواب: هزینه این نوع تست معمولاً بیشتر از تست خواب (پلی گرافی یا همان تست تنفسی خواب) در منزل است.

نتیجه‌گیری

انتخاب بین تست خواب در منزل و تست خواب در بیمارستان به نیازهای فردی، شرایط خاص هر شخص و توصیه‌های پزشک مربوطه بستگی دارد. در حالی که تست خواب در منزل از نوع پلیگرافی فقط برای کسانی که به دنبال راحتی و هزینه کمتر و تشخیص مشکلات تنفسی خواب هستند مناسب است، تست خواب کامل (پلی سومنوگرافی) برای تشخیص دقیق‌تر و جامع‌تر اختلالات خواب توصیه می‌شود.

در نهایت، مهم‌ترین مسئله توجه و مراقبت از سلامت خواب است، چرا که خواب کیفیت زندگی ما را به طور چشمگیری تحت تاثیر قرار می‌دهد. با پیگیری و درمان به موقع اختلالات خواب، می‌توان به بهبود کلی سلامتی و افزایش کیفیت زندگی امیدوار بود.

از بی خوابی رنج میبرید؟ تاکنون چیزی درباره تست خواب شنیده اید؟

 

تشخیص مشکل با تست خواب

اختلالات خواب
خروپف و آپنه خواب

چنانچه در حال خواندن این مطلب هستید، احتمالا متوجه مشکلی در خواب تان شده اید. اما آیا به طور کامل علائم خود را بررسی کرده اید و آیا می دانید چه چیزی ممکن است موجب بروز مشکلات خواب در شما شود؟

بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات خواب متوجه علائمی (مانند خستگی، کمبود انرژی، مشکل در تمرکز، احساس خواب آلودگی شدید و غیره) می شوند که در طول روز تجربه می کنند، اما ممکن است از آنچه که در طول خواب شان رخ می دهد، آگاه نباشند.

یکی از بهترین روش ها برای کشف علت مشکل خواب تان این است که با شریک خواب تان (همسرتان) صحبت کنید. از وی بپرسید که آیا حین خواب با صدای بلند خروپف می کنید، تکان های زیاد می خورید، تنفس تان حین خواب متوقف می شود و سپس خرناس بلندی می کشید، و یا هر گونه رفتار دیگری که ممکن است در حالی که ناخود آگاه هستید، انجام می دهید یا خیر. دانستن آنچه که در طول خواب اتفاق می افتد، به همان اندازه اهمیت دارد که تشخیص احساس خواب آلودگی روزانه دارد؛ زیرا در گام بعدی، این امر می تواند از پیش بینی و تشخیص اشتباه جلوگیری کند.

مورد دیگری که می توانید انجام دهید این است که شروع به ثبت خواب شبانه روزی خود کنید. در دفترچه ای، اطلاعاتی از قبیل این که چه زمانی به رختخواب می روید، چه مدت طول می کشد تا به خواب بروید، چه مدت می خوابید، چه ساعتی در صبح بیدار می شوید، چقدر در روز بعد احساس خستگی می کنید و فهرستی از میزان نوشیدنی های کافئین دار یا الکلی مصرف شده در طول روز و داروهایی که ممکن است مصرف کنید را یادداشت کنید. هنگامی که در مورد مشکلات خود با پزشک تان صحبت می کنید، داشتن این اطلاعات در جلسه درمان می توانید بسیار مفید باشد.

هنگامی که آمادگی لازم برای رفع اختلالات خواب خود را کسب کردید، در مورد علائم خود با پزشک خانوادگی تان صحبت کنید. اگر قبلا مشکلات خود را در دفتر یادداشتی ثبت کرده باشید، با ارائه این اطلاعات می توانید به پزشک تان در تشخیص دقیق کمک کنید. بسته به علائم یا سایر مشکلات پزشکی، پزشک تان می تواند تصمیم بگیرد که آیا تست خواب برای شما مناسب است یا خیر.

در برخی موارد ممکن است پزشک شما را به یک متخصص اختلالات خواب ارجاع دهد.

 

برنامه ریزی برای تست خواب

درمان رفتاری شناختی برای بی خوابی
تشخیص اختلالات خواب با تست خواب

شما می توانید از پزشک یا متخصص خواب خود بخواهید که شما را به یک کلینیک خواب ارجاع دهد یا می توانید خودتان برای این کار برنامه ریزی کنید. اگر به دنبال یک کلینیک خواب هستید روی این لینک کلیک کنید. کلینیک تست خواب، مکان بسیار راحتی است که محیط آن شبیه یک هتل زیبا طراحی شده، نه یک اتاق در بیمارستان.

11 تا از مهمترین نکات تست خواب که هرکسی باید بداند

هنگامی که یک کلینیک پیدا کردید که در آن احساس راحتی می کنید، پرشسنامه ای به شما ارائه می شود تا آن را به طور دقیق پر کنید.

استاندارد های مورد استفاده در مرکز خواب باید توسط آکادمی پزشکی خواب آمریکا تأیید شده باشد تا این اطمینان حاصل شود که بالاترین استانداردهای درمان و مراقبت پزشکی در طی این تست به بیمار ارائه می شود.

 

تشریح تست خواب

تست خواب
تست خواب

احتمالا تا کنون این سوال در ذهن تان نقش بسته است که ” تست خواب دقیقا چیست؟ ” با توجه به اختلالی که تصور می کنید دارید، علائم و وضعیت سلامتی تان، و همچنین نیازهای بیمه ای شما، تعیین می شود که چه نوع تست خوابی برای شما مورد نیاز است.

تست خواب در کلینیک چگونه است؟ + فیلم تست خواب

چهار نوع اصلی مطالعات خواب وجود دارد:

  • پلی سومنوگرافی (PSG). تست خواب شبانه یا پلی سومنوگرافی، تستی است که در آن مجموعه ای از تجهیزات شما به متصل می شود تا اطلاعات متنوعی از فعالیت مغز، حرکات چشم، ضربان قلب، فشار خون، حرکات بدن و موارد دیگر ثبت و اندازه گیری شود. در پلی سومنوگرافی تقریبا تمام اختلالات خواب از جمله اختلالات تنفسی حین خواب مانند آپنه انسدادی خواب، اختلالات حرکتی خواب، اختلالات ریتم خواب و بیداری، پاراسامنیا ها، پرخوابی، بی خوابی و بسیاری موارد دیگر تشخیص داده می شود.
  • تست سنجش خواب آلودگی در طول روز (MSLT). این روش یک تست خواب است که در طول روز انجام می شود تا میزان خواب شما را اندازه گیری کند یا تشخیص دهد که آیا درمان های تنفسی برای اختلال شما مناسب هستند یا خیر. تست سنجش خواب آلودگی در طول روز به طور کلی مانند پلی سومنوگرافی است و این موضوع را ثبت می کند که در طی این تست چقدر می خوابید و چه وارد کدام مراحل خواب می شوید. در تست سنجش خواب آلودگی در طول روز، به طور کلی به شما پنج فرصت 20 دقیقه ای با فاصله 2 ساعت داده می شود. در این مدت تکنسین خواب بر فعالیت مغز و حرکات چشم شما نظارت می کند. تست سنجش خواب آلودگی در طول روز اغلب برای تشخیص نارکولپسی استفاده می شود.
  • تست توانایی بیدار ماندن (MWT). یک تست خواب روزانه است که اندازه گیری می کند شما در طول روز چقدر هوشیار هستید و توانایی تان برای بیدار ماندن چقدر است. این تست معمولا پس از پلی سومنوگرافی انجام می شود و می تواند به تعیین این که آیا خواب آلودگی شما می تواند یک وضعیت نگران کننده باشد یا خیر، می پردازد. اگر شغل فرد مبتلا حمل و نقل عمومی باشد، نتایج تست توانایی بیدار ماندن می تواند بسیار حیاتی محسوب شود. اگر فردی سابقه خواب آلودگی بیش از حد روزانه یا سایر اختلالات خواب مرتبط را داشته باشد، ممکن است کارفرما دستور انجام این تست را صادر کند.
  • تست خواب خانگی. اگر به احتمال زیاد علت مشکلات خواب تان، آپنه انسدادی متوسط ​​تا شدید است و شما مشکل پزشکی خاصی ندارید، می توانید برای تست خواب در خانه واجد شرایط باشید. برای تست خواب خانگی باید در طول روز به کلینیک بروید و یک دستگاه کوچک با دستورالعمل هایی در مورد نحوه استفاده از آن دریافت کنید. این تجهیزات دست کم شامل یک کانول بینی ساده برای اندازه گیری جریان هوا، یک کمربند برای اندازه گیری تنفس که به دور سینه بسته می شود، کمربند دیگری برای اندازه گیری تنفس از دیافراگم که به دور کمر بسته می شود و یک کلیپ انگشت برای اندازه گیری میزان اشباع اکسیژن خون می باشد.

اگر جهت انجام پلی سومنوگرافی لازم باشد شبی را در کلینیک خواب سپری کنید، به شما یک اتاق اختصاصی داده می شود که بسیار مشابه یک اتاق راحت در یک هتل لوکس است. سپس تکنسین خواب پلی سومنوگرافی، تجهیزات متعددی جهت نظارت به شما متصل می کند و خود از اتاق مجاور شما را مانیتور و کالیبراسیون می کند. تکنسین خواب پلی سومنوگرافی همیشه برای پاسخ به سوالات و نگرانی هایی که ممکن است در طول تست به وجود آیند، در دسترس است.

صبح روز بعد، هنگامی که تست کامل شد، تکنسین خواب شما را بیدار خواهد کرد و شما می توانید آزادانه به خانه و یا محل کار خود بروید. بسیاری از کلینیک ها امکاناتی چون حمام در اختیار شما قرار می دهند تا قبل از رفتن به محل کار، بتوانید دوش بگیرید.

در صورت انجام تست خواب خانگی، باید در روز بعد، دستگاه HST را به کلینیک بازگردانید تا مطالعات شما را بارگزاری و تفسیر کنند.

 

دریافت نتایج تست خواب شبانه

بهترین کلینیک تست خواب برای درمان خروپف
بهترین کلینیک تست خواب برای درمان اختلالات خواب

معمولا هفت تا ده روز طول می کشد تا نتایج را از کلینیک خواب دریافت کنید. متخصص خوابی که تست خواب شما را انجام داده است، باید یک گزارش برای تفسیر توسط متخصص خواب آماده کند. بر اساس یافته های حاصل از نتیجه تست، متخصص خواب بهترین روش را برای درمان اختلال شما تعیین می کند.

اگر مشخص شود که دلیل اصلی مشکلات خواب شما، آپنه خواب است، ممکن است به شما توصیه شود از دستگاه سی پپ که اولین خط درمان آپنه خواب محسوب می شود، استفاده کنید. در طول این نوع درمان شما به همان تجهیزاتی که برای پلی سومنوگرافی استفاده می شود، متصل خواهید شد. توسط این دستگاه می توانید سطوح فشار هوا مورد نیاز برای از بین بردن آپنه خود در هنگام خواب تعیین کنید. همچنین می توانید ماسکی را انتخاب کنید که برای شما راحت باشد.

گاهی اوقات، با توجه به شرایط ممکن است لازم باشد تست تیتراسیون سی پپ را نیز در همان شب پلی سومنوگرافی خود نیز انجام دهید.

 

درمان ها

مشکل خواب
درمان رفتاری شناختی برای بیخوابی

درمان توصیه شده شما بستگی به نوع اختلال خواب و شدت اختلال در طول تست دارد. برای آپنه خواب، ممکن است یک دستگاه CPAP تجویز شود یا لازم باشد برای تهیه ابزارهای دهانی مخصوص به دندانپزشک مراجعه شود. اگر هیچ یک از این درمان ها برای شما قابل تحمل نباشد، درمان های جایگزینی موجود هستند. شما می توانید در مورد درمان های جایگزین آپنه خواب در اینجا اطلاعاتی کسب کنید.

برای اختلالات دیگر مانند اختلالات ریتم شبانه روزی و بی خوابی، خط اول درمان اغلب درمان رفتاری شناختی است که توسط یک روانشناس بالینی و یا متخصص طب خواب انجام می شود.

سایر اختلالات خواب ممکن است با درمان های دارویی، تغییر سبک زندگی، درمان سایر بیماری های پزشکی که ممکن است باعث بروز مشکل خواب شده اند یا ترکیبی از انواع درمان ها برطرف شوند. همانطور که اختلالات خواب مختلفی وجود دارد، گزینه های درمانی متعددی نیز در دسترس است.

 

همگام شدن با درمان

تست خواب
درمان اختلالات خواب

احتمالا تاکنون زمان زیاد (و قطعا پول هنگفتی) را صرف کشف و تشخیص مشکل خود کرده اید. اما نبرد در اینجا به پایان نمی رسد. برخی از این اختلالات خواب می توانند به طور دائمی به واسطه درمان رفع شوند، در حالی که سایر مشکلات ممکن است به طور مادام العمر با شما باشند.

شرایطی مانند آپنه خواب اغلب یک اختلال مادام العمر است و به مداخلات حرفه ای تخصصی مانند استفاده از دستگاه سی پپ نیاز دارید تا مجددا علائم بد آن را در طول روز تجربه نکنید. هر درمانی که به شما توصیه می شود، مستلزم رعایت تمام دستورالعمل های مربوط به آن است.

به عنوان مثال، اگر برای درمان آپنه خواب، دستگاه CPAP برای تان تجویز شده است، نباید فقط هر شب آن را به صورت خود بزنید و بخوابید، بلکه لازم است آن را تمیز نگه دارید و قطعات مختلف را هر زمان که نیاز است تعویض کنید تا مطمئن شوید که در بالاترین سطح بهره وری قرار دارد.

اگر شما هم مشکل خواب دارید و تمایل به انجام تست خواب دارید، همین امروز با کلینیک خواب ما تماس بگیرید و یک مشاوره تلفنی 10 دقیقه ای با متخصص خواب ما دریافت کنید. وی می تواند به شما در تعیین این که آیا انجام تست خواب برای شما مناسب است یا خیر، کمک شایانی کند.
تیم نویسندگان : تیم تخصصی فلوشیپ های فوق تخصصی اختلالات خواب تشکیل شده :  از دکتر پریسا فضلی پناه، دکتر مصطفی امیری، دکتر حامد امیری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا