تست خواب روشی برای تشخیص و درمان اختلالات خواب | بهترین کلینیک تست خواب

تست خواب در کلینیک توسط یک پزشک متخصص خواب به کامل ترین نحو ارزیابی خواهد شد. برای این امر شما نیازمند اقامت به مدت یک شب در یک مرکز یا کلینیک خواب خواهید بود.

0 10,095

همه چیز درباره ی اختلالات خواب و تشخیص آن توسط تست خواب

دوستان و همراهان گرامی سلام

خوب اول ببینیم اصلا تست خواب بدرد شما میخورد یا خیر! شب ها خوابتان نمیبرد؟ از بی خوابی رنج می برید؟خروپف میکنید خرناس می کشید و همه را عاصی کرده اید؟ شریک زندگیتان از دستتان شاکی شده است؟ کابوس می بینید؟ دچار توهم می شوید؟ شب ها دچار وحشت میشوید؟در خواب راه میروید؟ در خواب حرف میزنید و یا چیزی می خورید؟شبها در خواب ناله میکنید؟  حس میکنید بختک رویتان می افتد؟ از پر خوابی خود کلافه شده اید؟ به خاطر تکان دادن گاه به گاه پاهایتان شب ها از خواب بیدار شده و روز بعد تمام روز خسته اید؟ و کل برنامه های زندگیتان تحت شعاع قرار گرفته؟ عملکردتان سره کار یامحل تحصیلتان مختل شده؟ یا به خاطر خواب های کم کیفیت و بیدار شدن های مکرر شبانه ، کل روز احساس خواب آلودگی و سرگردانی دارید؟

خب باید خدمتتان عرض کنم که اگر حتی یکی از نشانه ها را دارید باید به یک کلینیک تخصصی اختلالات خواب مراجعه کرد و با مشورت و تجویز دکتر متخصص خواب،تست خواب ( پلی سومنوگرافی) انجام بدهید.چرا که ممکن است دچار مشکلات سلامتی و اختلالات عصبی و یا روحی و روانی باشید و اگر ،هرچه زودتر جلوی پیشروی این گونه اختلالات را بگیرید و در صدد درمان آن برآیید میتوانید از بروز مشکلات جدی تر در آینده پیشگیری کنید.

شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که اختلالات خواب چیست و به چه مواردی میگویند و یا تست خواب چگونه و به چه صورت است، پس در این نوشته ما را همراهی کنید تا به تمامی سوالهایتان پاسخ دهیم.

اختلالات خواب
اختلالات خواب

اختلالات خواب

اختلالات خواب به مجموعه شرایطی که توانایی داشتن خوابی خوب، سالم و به طور منظم را تحت تاثیر قرار میدهند میگویند.این اختلالات میتوانند بر اثر مشکلات سلامتی، بهداشتی، بیماری و استرس بوجود بیایند.

اکثر افراد گاه بی گاه مشکلات خواب ناشی از استرس، برنامه های حیرت آور و دیگر اثرات بیرونی را تجربه می کنند. با این حال، هنگامی که این مسائل شروع  میکند به طور منظم رخ دادن و زندگی روزمره مختل می کنند، ممکن است  خود را به صورت اختلال خواب نشان دهند.

بسته به نوع اختلال خواب، ممکن است افراد دچار مشکلی در  به خواب رفتن داشته باشند و یا ممکن است در طول روز احساس خستگی کنند. کمبود خواب می تواند تأثیر منفی بر انرژی، خلق و خو ، تمرکز و سلامت کلی داشته باشد.

در بعضی موارد، اختلالات خواب می تواند نشانه دیگری از وضعیت سلامتی یا سلامت روانی باشد. این مشکلات خواب ممکن است در نهایت، پس از درمان علت اصلی از بین برود. وقتی اختلالات خواب ناشی از وضعیت دیگری نیست، درمان معمولا شامل ترکیب کردن درمان های پزشکی و تغییر شیوه زندگی می شود.

مهم این است که اگر مشکوک به اختلال خواب هستید، یک تشخیص و درمان به موقع دریافت کنید. هنگامی که بدون درمان رها شود ، اثرات منفی اختلالات خواب می تواند منجر به پیامدهای بیشتر  و بدتری روی سلامتی شود. این اختلالات همچنین می توانند بر عملکرد شما در محل کار تاثیر بگذارند، باعث ایجاد فشار در روابط می شوند و توانایی شما در انجام فعالیت های روزمره را مختل می کند.

 انواع اختلالات خواب
انواع اختلالات خواب

انواع اختلالات خواب

امروزه تحقیقات گسترده ایی  در زمینه ی پزشکی خواب برای درک بهتر علائم ؛ علل، و بهترین درمان برای اختلالات خواب در حال وقوع است . سازمان هایی مانند آکادمی پزشکی خواب آمریکا (AASM) در زمینه ی پیشرفت این رشته از سال 1970  پیشرو بوده است.

آکادمی پزشکی خواب آمریکا همراه با دیگر جوامع حرفه ای از جمله انجمن تحقیقات خواب اروپا، انجمن علمی خواب ژاپن و جامعه خواب آمریكای لاتین، طبقه بندی بین المللی اختلالات خواب (ICSD) را منتشر كرد كه اولین تشخیص، اپیدمیولوژی، و منبع برنامه نویسی برای پزشکان و محققان در زمینه خواب و پزشکی خواب است.

  • بیخوابی

بیخوابی به ناتوانی در خواب و یا خوابیدن اشاره می کند. این می تواند ناشی از جت لگ، استرس و اضطراب،  مشکلات هورمونی  یا مشکلات گوارشی باشد. البته میتواند نشانه ای از وضعیت و شرایط دیگر نیز باشد. بی خوابی روی سلامتی و کیفیت زندگی شما تاثیر گذاشته و به طور بالقوه باعث می شود:

  • افسردگی
  • عدم تمرکز
  • تحریک پذیری
  • افزایش وزن
  • ایجاد خسارت سر کار
  • عملکرد ضعیف در محل تحصیل

 

بی خوابی
بی خوابی

بیخوابی (Insomnia) یکی از شایع ترین اختلالات خواب محسوب می شود. این اتفاق زمانی برای تان رخ می دهد که در به خواب رفتن با مشکل مواجه می شوید یا حتی در صورت داشتن فرصت مناسب برای خوابیدن، نمی توانید خواب خود را حفظ کنید و بیدار می شوید. علائم و نشانه های بی خوابی و همچنین شدت آن در افراد مختلف، متفاوت است. بی خوابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سخت به خواب رفتن
  • دشواری در حفظ خواب در طول شب
  • صبح خیلی زود از خواب برخاستن

بیخوابی می تواند شامل علائم اختلالات خواب یا نشانه هایی باشد که در طول روز خود را نشان می دهند. بی خوابی می تواند تقریبا در تمام جوانب زندگی دخیل باشد و آن را تحت تاثیر خود قرار دهد.

مطالعات گسترده نشان داده اند که بی خوابی تاثیرات منفی بر عملکرد کاری می گذارد، قدرت تصمیم گیری را مختل می سازد و می تواند به روابط افراد آسیب وارد کند. در اغلب موارد، افراد مبتلا به بی خوابی از پایین بودن کیفیت کلی زندگی شان شکایت دارند.

هر فردی ممکن است هر از گاهی خواب بی کیفیت را تجربه کند. در بیشتر موارد، این امر ناشی از دیر خوابیدن یا زود برخاستن است. اما این بدان معنا نیست که شما به بی خوابی دچار شده اید. این تنها به منزله این است که خواب کافی نداشته اید.

متأسفانه، بی خوابی در تمام دنیا بسیار شایع است. تقریبا 50 درصد از بزرگسالان این مسئله را در مراحل مختلف  زندگی خود تجربه می کنند. اختلال در میان افراد مسن و سالمند بیشتر است.

 انواع بی خوابی
انواع بی خوابی

دو نوع بی خوابی وجود دارد: بی خوابی اولیه و بی خوابی ثانویه.

A-بی خوابی اولیه: بیخوابی اولیه بدان معنی است که فرد با مشکلات خوابی مواجه است که به طور مستقیم با هیچ وضعیت یا مشکل سلامتی دیگر مرتبط نیست.

B-بی خوابی ثانویه: بیخوابی ثانویه به این معنی است که فرد به علت چیز دیگری مانند شرایط سلامتی (مانند آسم، افسردگی، آرتریت، سرطان یا سوزش سر دل) مشکلات خواب دارد. درد؛ داروهایی که مصرف می کنند؛ یا ماده ای که از آن استفاده می کنند (مثل الکل).

بیخوابی معمولا به عنوان یکی از سه گونه طبقه بندی می شود:

بی خوابی نیز  نسبت به اینکه  چه مدت طول می کشد و چقدر این اتفاق می افتد متفاوت است. می تواند کوتاه مدت باشد(بی خوابی حاد) یا می تواند طولانی مدت باشد (بی خوابی مزمن). همچنین می تواند با گذر زمان و زمانی که یک فرد مشکلات خواب دارد، بیافتد(بی خوابی گذرا). بی خوابی حاد می تواند از یک شب تا چند هفته گذشته باشد. بی خوابی زمانی مزمن نامیده میشود که  یک نفر بی خوابی حداقل یک شب در هفته  به مدت یک ماه یا بیشتر داشته باشد.

نوع نادری از بی خوابی هم وجود دارد به نام بی خوابی خانوادگی کشنده  Fatal Familial Insomnia/FFI) که به شدت خطرناک است.

بی خوابی خانوادگی کشنده شرایطی است  که  با  به سختی خوابیدن  در یک شب شروع می شود و همانطور به طور پیوسته افزایش می یابد تا  اینکه فرد مبتلا در عرض چند ماه دیگر قادر به خوابیدن نباشد.

فقدان خواب  به خودی خود برای قربانیان کشنده نیست، بلکه به علت دیگر نشانه هایی که در مدت کوتاهی پس از شروع به از دست دادن توانایی رفتن به خواب، شروع می شوند خطرناک است.

بدن شروع به عملکرد غیر طبیعی سیستم عصبی اتوماتیک می کند که منجر به اشکال  در کنترل فشار خون، ضربان قلب و  کنترل دمای بدن میشود.

نشانه های FFI (بی خوابی خانوادگی کشنده) عبارتند از: بی خوابی، فشار خون بالا، ضربان قلب، عرق بیش از حد، پیاده روی دشوار، تکان ناگهانی عضلات، توهم، کاهش وزن، دمانس، و در نهایت مرگ.

بیخوابی خانوادگی کشنده در حال حاضر قابل درمان نیست (اگرچه ممکن است برخی از علائم درمان شود) و یک اختلال بسیار شدید است. این  عارضه می تواند از 6 ماه تا 3 سال با پیشرفت تقریبا اجتناب ناپذیر به سمت کما و مرگ با میانگین طول عمر و بقا 18 ماهه ادامه یابد.

علل بی خوابی
علل بی خوابی

علل بی خوابی

علل بیخوابی حاد میتوانند عبارتند از:

  • استرس  های شدید  در زندگی  (از دست دادن یا تغییر شغل، مرگ یک عزیز، طلاق، جا به جایی)
  • بیماری
  • ناراحتی احساسی یا فیزیکی
  • عوامل محیطی مانند سر و صدا، نور و یا درجه حرارت شدید (گرم یا سرد) که برای خواب خلل ایجاد میکنند
  • بعضی از داروها (مثلا برای درمان سرماخوردگی، آلرژی، افسردگی، فشار خون بالا و آسم) ممکن است مخل خواب باشند
  • مداخلات در برنامه معمول خواب  (برای مثال، جت لگ یا تعویض شیفت از روزانه به شبانه)

علل بیخوابی مزمن عبارتند از:

  • افسردگی و / یا اضطراب
  • استرس مزمن
  • درد یا ناراحتی در شب

 

بی خوابی
بی خوابی

آپنه خواب

 

آپنه خواب با وقفه در تنفس در طول خواب مشخص می شود. معمولا افرادی که خروپف دائمی و با صدای بلند دارند دچار آپنه خواب هستند.

آپنه خواب یک وضعیت پزشکی جدی است که بدن را در اکسیژن کمتری مصرف می کند. همچنین می تواند موجب بیدار شدن در طول شب شود.این اختلالات  به مواردی با خاستگاه اصلی ( فقدان تلاش تنفسی توصیف میشود) و  به چند دسته اصلی تقسیم می شوند.

آپنه خواب
آپنه خواب

یکی از روش هایی که اغلب جهت درمان آپنه خواب مرکزی مورد استفاده قرار می گیرد، فشار جریان هوایی مداوم مثبت یا سی پپ (CPAP) است. CPAP جریان دائمی هوا را از طریق یک ماسک که روی بینی و صورت قرار می گیرد، فراهم می کند. هوا به آرامی به پشت گلو ضربه می زند و موجب باز نگه داشتن راه هوایی می شود و بدین ترتیب می توانید در طول خواب نفس بکشید.

مقدار فشار مورد نیاز برای هر فرد متفاوت است. تست CPAP نشان می دهد که چه مقدار فشار برای شما مناسب است. اغلب نوعی PAP، به نام BPAP نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

یک ارزیابی کامل و درمان بیماری های اصلی پزشکی باید انجام شود. نارسایی قلبی یا نارسایی کلیوی نیاز به درمان های خاصی دارند. سکته مغزی نیز ممکن است نیاز به مراقبت ویژه مانند توانبخشی داشته باشد.

در مورد تنفس دوره ای در ارتفاعات بالا، هیچ درمان ویژه ای وجود ندارد. اما مشکلات دیگری که در ارتفاع زیاد رخ می دهد باید مورد توجه قرار گیرد. برخی از این مشکلات ممکن است به دارو پاسخ دهند. برخی دیگر نیز به اجتناب از قرارگیری در ارتفاعات بالا نیاز دارند.

در برخی موارد که آپنه خواب مرکزی از مصرف دارو یا ماده ای خاص حاصل شده، ممکن است نیاز به تغییر دارو باشد.

 

از نشانه های مشتق شده و انواع معمولی که اصولا به خاطر آپنه خواب ایجاد میشود میتوان از موارد زیر نام برد:

CPAP سی پپ
CPAP سی پپ

پاراسومنیا

پاراسومنیا یا خواب پریشی به گروهی از اختلالات خواب اطلاق می شود که شامل وقایع ناخواسته یا تجربیاتی است که در حین به خواب رفتن یا بیدار شدن به وجود می آیند. پاراسومنیا ها مجموعه ای از حرکات، رفتارها، احساسات، درک یا دیدن یک رویا که همگی غیر طبیعی هستند را شامل می شود. اگر چه ممکن است رفتارها پیچیده و به نظر دیگران هدفمند باشند، اما در واقع شما در حین بروز این وقایع خواب هستید و هیچ چیزی از آنچه رخ داده است، به خطر نخواهید داشت. در صورتی که اختلال پاراسومنیا دارید، ممکن است از برخورداری از یک خواب با کیفیت برای تان دشوار باشد.

پاراسومنیا  نوعی از اختلالات خواب است که باعث حرکات ورفتار غیر طبیعی در طول خواب می شود. آنها عبارتند از:

  • راه رفتن در خواب
  • در خواب حرف زدن
  • ناله کردن
  • کابوس دیدن
  • شب ادراری
  • دندان قروچه یا فشردن فک ها
  • فلج جواب (بختک)
پاراسومنیا
پاراسومنیا

سندرم پای بی قرار

سندرم پای بی قرار (RLS) نیازمندی قریب الوقوع حرکت پاها است. این اصرار گاهی اوقات با احساس سوزن شدن در پاها همراه است. در حالی که این علائم می تواند در طول روز نیز رخ دهد، اما در شب بیشتر شایع هستند. RLS اغلب با وضعیت  بیماری خاصی مرتبط است، از جمله ADHD و بیماری پارکینسون، اما علت دقیق آن همیشه شناخته شده نیست.

اولین نشانه سندرم پای بی قرار، احساس ناراحتی در پاها است. این احساس با گرفتگی عضلات پا و یا بی حسی ناشی از مشکلات گردش خون متفاوت است. بیماران از این موارد برای توصیف این حس استفاده می کنند:

  • خارش
  • وول زدن
  • سوزش
  • احساس راه رفتن یک حشره روی پوست
  • احساس ضربان

    سندرم پای بی قرار
    سندرم پای بی قرار

علت سندرم پای بی قرار از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در بعضی موارد، علت ناشناخته است یا می تواند به دلیل سایر مشکلات مربوط به سلامت یا مصرف دارو به وجود آید یا آن را بدتر کند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:

سطوح پایین آهن

این امر می تواند موجب مشکلات ارتباطی با سلول های مغزی شود که به سندرم پای بی قرار منجر می شود. چنانچه تصور می کنید سندرم پای بی قرار تان ناشی از فقر آهن است، با پزشک خود مشورت کنید و از مصرف خود سرانه مکمل ها بپرهیزید.

دیابت

این بیماری مادام العمر می تواند به عروق خونی و اعصابی که عضلات پا را ایجاد می کنند، آسیب وارد سازد و منجر به بروز سندرم پای بیقرار شود. با کنترل صحیح دیابت در خود، می توانید به جلوگیری یا بهبود سندرم پای بی قرار تان کمک کنید.

بارداری

بسیاری از زنان هنگام بارداری به سندرم پای بیقرار مبتلا می شوند. این وضعیت، معمولا طی یک ماه پس از زایمان بر طرف می گردد.

داروها

برخی از داروها، مانند موارد زیر می توانند سبب بروز سندرم پای بیقرار شوند یا آن را بدتر کنند:

  • داروهای آلرژی
  • بسیاری از داروهای ضد افسردگی
  • آنتی هیستامین ها و مکمل های خواب بدون نسخه
  • تقریبا تمام آنتاگونیست های گیرنده دوپامین فعال مرکزی، از جمله داروهای ضد تهوع
تغییرات رفتاری بابت درمان سندرم پای بی قرار

تغییرات رفتاری برای کمک به درمان سندرم پای بی قرار عبارتند از:

  • ورزش (پیاده روی،دوچرخه سواری)
  • تکنیک های کاهش استرس ( یوگا،مراقبه، مدیتیشن)
  • ترک سیگار و نوشیدن کافئین و الکل کمتر
  • ماساژ پا یا قرار دادن پا در لگن آب گرم

این موارد می توانند موجب شل شدن عضلات پای تان شوند و علائم سندرم پای بی قرار را کاهش دهند.

سندرم پای بی قرار
سندرم پای بی قرار

نارکولپسی

Narcolepsy به عنوان “حملات خواب” توصیف می شود که در طول روز رخ می دهد. این به این معنی است که شما ناگهان احساس خستگی می کنید و بدون هشدار می خوابید. اختلال همچنین می تواند موجب فلج در خواب شود، به طوری که پس از بیدار شدن ممکن است شما از نظر جسمی نتوانید حرکت کنید. گرچه نارکولپسی ممکن است به خودی خود رخ دهد، اما  معمولا با برخی اختلالات عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس همراه است.

  • نارکولپسی تایپ 1: 

نارکولپسی تایپ یک (که به عنوان نارکولپسی با کاتاپلکسی تعریف و به کار برده میشد) به عنوان ترکیبی از حالت خواب آلودگی بیش از حد و همچنین سطح بالایی از هایپوسرتین(Hypocertin) و نیز ضعف عضلانی که به وسیله ی احساسات تحریک شده، شرح داده شده است.

  • نارکولپسی تایپ 2 :

در نارکولپسی تایپ دو (که به عنوان نارکولپسی فاقد کاتاپلکسی تعریف و به کار برده میشد) ،عموم افراد دارای این شرایط، تجربه خواب آلودگی مفرط در طول روز داشته ، اما معمولا ضعف عضلانی ناشی از احساسات را ندارند. آنها معمولا علائم شدیدتری دارند و سطح نرمال هایپوسرتین هورمون مغز را دارا میباشند.( Hypocertin یک ماده شیمیایی  است که مسئول بیداری و تنظیم خواب می باشد و در هایپو تالاموس ترشح میشود)

نارکولپسی
نارکولپسی

علل اختلالات خواب چیست؟

شرایط، بیماری ها و اختلالات بسیاری وجود دارد که می تواند باعث اختلالات خواب شود. در بسیاری از موارد، اختلالات خواب به عنوان یک نتیجه از یک مشکل بهداشتی به وجود می آید.

آلرژی و مشکلات تنفسی

آلرژی، سرماخوردگی و عفونت های تنفسی فوقانی می تواند چالش برانگیز برای تنفس در هنگام شب شود. ناتوانی در نفس کشیدن از طریق بینی نیز می تواند باعث مشکلات خواب شود.

نوکتوریا

نوکتوریا یا ادرار مکرر ممکن است خواب شما را مختل کرده و موجب بیدار شدن در طول شب شود. عدم تعادل هورمونی و بیماری های دستگاه ادراری میتواند به ایجاد و توسعه این وضعیت کمک کند. (اگر  ادرارهای مکرر همراه با  خونریزی یا درد داشتید،  فورا با پزشک خود تماس بگیرید.)

درد مزمن

درد های مداوم می تواند خوابیدن را برای شما دشوار سازد. ممکن است حتی بعد از خوابیدن، شما بیدار شوید. برخی از شایع ترین علل درد مزمن عبارتند از:

  • آرتروز
  • سندرم خستگی مزمن
  • فیبرومیالژیا
  • بیماری روده التهابی
  • سردرد مداوم
  • کمردرد مداوم

در بعضی موارد، درد مزمن ممکن است حتی با اختلالات خواب تشدید شود. به عنوان مثال، پزشکان بر این باورند که توسعه فیبرومیالژیا ممکن است به مشکلات خواب مرتبط باشد.

بی خوابی واسترس
بی خوابی واسترس

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب اغلب تاثیر منفی بر کیفیت خواب دارند. سخت به خواب میروید و یا به دشواری خواب می مانید. کابوس، خوابیدن صحبت کردن و یا راه رفتن در خواب نیز ممکن است خواب شما را مختل کند.

برای اطلاعات بیشتر در خصوص تشخیص و درمان، همین امروز با کلینیک خواب ما تماس حاصل فرمایید.

درمان اختلالات خواب چگونه است؟

درمان اختلالات خواب می تواند بسته به نوع و علت اصلی آن متفاوت باشد. با این حال، به طور کلی ترکیبی از درمان های پزشکی و تغییرات شیوه زندگی را شامل می شود.

درمان های پزشکی

درمان های پزشکی برای اختلالات خواب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • قرص خواب
  • مکمل ملاتونین
  • آلرژی یا داروهای سرماخوردگی
  • دارو درمانی برای هر گونه مورد مربوط به سلامتی
  • دستگاه  برای تنفس یا جراحی کردن (معمولا برای آپنه خواب)
  • حفاظ دندان (معمولا برای دندان قروچه کردن)
بی خوابی وشیوه زندگی
بی خوابی وشیوه زندگی

تغییرات شیوه زندگی

تنظیمات شیوه زندگی می تواند تا حد زیادی کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد، به خصوص هنگامی که آنها همراه با درمان های پزشکی انجام می شود. مواردی که باید در نظر بگیرید:

  • از ترکیب سبزیجات و ماهی بیشتر در رژیم غذایی  استفاده کرده و مصرف قند را کاهش دهید
  • کاهش استرس و اضطراب با ورزش
  • ایجاد و چسبیدن به یک برنامه منظم خواب درست کرده و همان را ادامه دهید
  • قبل از خواب آب کمتری بنوشید
  • مصرف کافئین را محدود کنید، به خصوص در اواخر بعدازظهر یا شب
  • کاهش مصرف سیگار، تنباکو و الکل
  • وعده های غذایی کربوهیدرات دار  را با حجم کمتر  قبل از خواب مصرف کنید

رفتن به رختخواب و بیدار شدن از خواب در  زمان  مشخص  به همان صورت هر روزه نیز می تواند به طور قابل توجهی کیفیت خواب شما را بهبود ببخشد. در حالی که ممکن است وسوسه شوید در آخر هفته ها بخوابید، اما توجه داشته باشید این قضیه می تواند در طول  هفته کاری باعث شود به سختی به خواب بروید و به سختی بیدار شوید.

در خصوص وجود هرگونه اختلال خواب ، با پزشک خود مشورت کنید. یک ارزیابی ممکن است شامل یک معاینه فیزیکی،  بررسی تاریخچه پزشکی و سابقه ی خواب شما باشد. ممکن است از شما خواسته شود یک یا دو هفته در یک دفترچه روزانه  ، پیگیری الگوهای خواب خود و نحوه ی احساس در طول روزتان را بنویسید. متخصص خواب شما ممکن است بخواهد با شریک زندگیتان درباره میزان و کیفیت خواب شما مصاحبه کند. در بعضی موارد ممکن است نیاز باشد به آزمایشگاه های ویژه نظیر مراکز خواب مراجعه کنید.

رعایت بهداشت خواب
رعایت بهداشت خواب

اگر فکر میکنید ممکن است یکی از این اختلالات خواب را داشته باشید یا دچار مشکل خوابیدن، بی خوابی ، بیدار ماندن در طول روز یا مباحث و سوالات دیگری در رابطه با خواب هستید با کلیک کردن روی لینک زیر، با  کلینیک خواب بهرست تماس بگیرید. به عنوان یکی از بهترین و معتبرترین  کلینیک های  خواب در ایران با داشتن کادر قوی پزشکی و متخصصین خواب ، هر ساله ما به درمان هزاران فرد مبتلا به اختلالات خواب  در هر دو نوع  معمول و نادر کمک می کنیم.

 

تست خواب چیست؟

تست خواب که به آن پلی سومنوگرافی نیز گفته می شود،رایج ترین روش برای تشخیص و بررسی الگوهای خواب در افرادی که از اختلالات خواب رنج می برند میباشد.

در این تست چارت و نمودارهایی از امواج مغزی شما ، ضربان قلب و تنفس تان در طول خواب ضبط و ثبت میشود .همچنین حرکات چشم، حرکات اندام ها و میزان اکسیژن در خون تان را بررسی کرده و رکورد می کند. این اطلاعات به دکترتان در امر تشخیص انواع اختلالات خواب کمک می کند تا بتواند یک برنامه درمان مناسب به شما اراده دهد.

دکتر متخصص خوابتان بنا بر توضیحات شما و بررسی های اولیه روی سابقه ی پزشکیتان ممكن است يك تست خواب در کلینیک را به شما توصيه و تجویز کند :

  • بررسی اختلالات تنفسی مرتبط با خواب از جمله آپنه خواب ( خروپف، ناله شبانه)
  • ارزیابی اختلال های رفتاری هنگام خواب از جمله پاراسومنیا(راه رفتن، حرف زدن ، اعمال خشن)
  • تشخیص و بررسی نارکولپسی یا هایپرسومنیا ( بی خوابی شدید) همراه با MSLT
  • بررسی اختلالات حرکتی نامشخص هنگام خواب ( تکان دادن پاها، سندرم پای بی قرار)
  • بررسی تشنج در خواب
  • بی خوابی یا کم خوابی مزمن بدون واکنش به درمان های معمول
  • خواب آلودگی یا خستگی روزانه بدون دلیل مشخص و قطعی

کالیبراسیون و انجام آزمایش برای تعیین سطح فشار راه هایی هوایی در فرد مبتلا به اختلال تنفسی مرتبط با خواب و افرادی که سی پپ (CPAP)استفاده میکنند.

تست خواب (پلی سومنوگرافی)
تست خواب (پلی سومنوگرافی)

برای برخی از بیماران مظنون به آپنه انسدادی خواب، پزشک خواب میتواند به جای یک تست خواب در کلینیک ، تست آپنه خواب در خانه را توصیه کند. تست آپنه خواب در خانه مستلزم استفاده از از تجهیزات مختلفی است که باید بتوانید خودتان آن ها را تنظیم کنید.

 

نکات مورد بررسی در تست خواب

1.مراحل خواب

فرآیند خواب دارای مراحل مختلفی است .اولین مرحله خواب (NREM)یا مرحله ی عدم جنبش سریع چشم نامیده میشود.در این مرحله مغز شما دارای امواج آرامی است و حرکات چشم ها نیز آهسته است.

مرحله ی دوم ، مرحله خواب (REM) است که چند ساعت بعد از مرحله ی اول رخ میدهد ، فرد خواب عمیق تری را تجربه میکند ، فرکانس و امواج مغزی افزایش یافته و حرکات چشم سریع تر است.

اصولا در مرحله ی خواب REM اختلال خواب پدید می آید، هرچند حس گرها و کنترل کننده های دستگاه تست خواب تمام مراحل خواب شما را زیر نظر داشته و بررسی میکند که شما در کدام مرحله خوابتان مختل شده است.

2. مقدار تاخیر در خواب

میزان زمانی که طول میکشد افراد به خواب بروند در اشخاص عادی با مبتلایان به اختلالات خواب متفاوت است. در طی فرآیند این تست، میزان تاخیر در خواب محاسبه میشود که نشانگر مقدار خواب آلودگی فرد میباشد.

3. کیفیت خواب

میزان دقایقی که فرد خواب بوده تقسیم بر مقدار زمانی که شخص در رختخواب سپری کرده بیانگر کیفیت خواب میباشد.این مقدار در افراد عادی بین 85 الی 90 درصد است ، اما معمولا کیفیت خواب در افراد مبتلا به اختلالات خواب به مراتب کم تر است.

4. مقدار AROUSAL( بیدار شدن همراه با انگیختگی)

AROUSAL به دفعاتی کوتاه مدتی گفته میشود که فرد به هر دلیلی بیدار میشود و متوجه آن نمیشود.در اروزال الگوی امواج مغزی ناگهان تغییر می کند و حالتی مشابه بیداری به خود میگیرد. معمولا اروزال در نتیجه موارد مختلفی از جمله حرکت پاها و یا انسداد های تنفسی پدید میآید. مقداراروزال زیاد درخواب اشخاص می تواند نشانه مبتلا بودن آنها به هرگونه اختلالات خواب ،خستگی و یا عدم خواب کافی باشد.

تست خواب
تست خواب

کلینیک تست خواب

موارد مورد نیاز برای تست خواب در کلینیک

 

  • کارت شناسایی
  • پیژامه ،لباس خواب یا هر گونه لباس راحتی، ترجیحا با یک دکمه پایین جلو.
  • بالش و پتو مورد علاقه تان. ما بالش و پتوبرایتان اماده کرده ایم و به شما ارائه داده خواهد شد، اما اگر وسایل خودتان ممکن است به شما در بهبود خواب کمک کند انها را بیاورید.
  • لوازم بهداشتی مانند مسواک، خمیر دندان، نخ دندان ، شانه یا برس
  • لباس برای روز بعد
  • داروهای مورد نیاز
  • کتاب ، مجله و یا هر چیزی برای مطالعه
تست خواب در کلینیک
تست خواب در کلینیک

فرآیند تست خواب

هنگامی که شما آماده رفتن به رختخواب هستید، تکنسین خواب سنسورها را به بدن شما وصل می کند. سنسورهایی که به شما چسبانده یا با چسب وصل میشوند، در هنگام خواب شما را کنترل میکنند. این حسگرها بدون درد هستند. در صورتی که حساس هستید و یا آلرژی و حساسیت نسبت به هر نوع چسب دارید، حتما به تکنسین بگویید.

سنسورها موارد زیر را در شما اندازه می گیرند:

  • 1-امواج مغزی
  • 2-فعالیت ماهیچه چانه
  • 3-ضربان قلب
  • 4-نفس كشيدن
  • 5-سطح اکسیژن
  • 6-حرکات پا

سیمها به قدر کافی طولانی هستند که به شما اجازه حرکت کردن و غلت زدن در رختخواب را میدهد. در ابتدای آزمایش، از شما خواسته می شود که چشمان خود را بگردانید، دندان ها را فشار دهید و پاها را حرکت دهید. این اطمینان حاصل خواهد کرد که حسگرها کار می کنند.

شما مجاز به خواندن و یا تماشای تلویزیون تا زمان عادی خوابتان هستید. هنگامی که زمان آن رسید که سعی کنید به خواب بروید، چراغ ها خاموش می شوند و یک دوربین ویدئویی با نور کم به تکنسین اجازه می دهد که اتاق بغلی شما را را ببیند. اگر یک سنسور شل شد و یا شما شب خواستید به دستشویی بروید تکنسین حتما در این خصوص به شما کمک کند.

بسیاری از بیماران همانطور که در خانه خوابشان نمی برد در اینجا نیز نمی خوابند. این حالت ممکن است به دلیل سنسورها یا نا آشنا بودن با محیط باشد. اما این ها معمولا بر نتایج تاثیر نمی گذارد. تقریبا همه در طول تست این آزمایش در کلینیک بلاخره میخوابند. در اکثر موارد، برای تشخیص پزشک لازم نیست که هشت ساعت خواب کامل داشته باشید. گاهی اوقات ممکن است داروهای تجویز شده برای کمک به خواب در طول مطالعه خواب درکلینیک تجویز شود.

در صبح تکنسین حسگرها را آزمایش و سپس از شما جدا می کند. در صبح از شما خواسته می شود که یک پرسشنامه در مورد کیفیت خواب و تجربه شما در مرکز خواب را پر کنید. مطالعات آزمایشگاهی مرکز به محض اینکه شما بیدار شدید و سنسورها برداشته شد کامل میشود.

فرآیند تست خواب
فرآیند تست خواب

تجویز دستگاه سی پپ(CPAP) توسط پزشک متخصص خواب

اگر شما در معرض آپنه خواب ( قطع تنفسی هنگام خواب)هستید، ممکن است پزشک برای شما یک دستگاه CPAP )(Continuous Positive Airway Pressure ، تجویز کند. این درمان رایج و موثر، فشار هوای مورد نیازبه مجاری تنفسی را از طریق دستگاهی که میدمد تامین میکند.

جریان هوای دستگاه CPAP از طریق  ماسکی که بر روی چهره شما قرار می گیرد و بینی و یا بینی و دهان را میپوشاند . این هوا به عنوان یک آتل عمل می کند تا  مسیرجریان هوا را در طول خواب باز نگه دارد، و اجازه می دهد تنفس منظم تر شود. خروپف متوقف می شود و خواب آرام ترمیم می شود. عوامل خطرناک در ارتباط با آپنه خواب به طور قابل توجهی کاهش می یابد به خصوص زمانی که CPAP که استفاده میکنید توسط پزشک تجویز شده باشد.

شما میتوانید از مشاوران حرفه ایی ما ، آموزش، و هر گونه پشتیبانی در خصوص  نحوه استفاده از CPAP را دریافت کنید.

cpap سی پپ
cpap سی پپ

تست خواب در کلینیک خواب جایروس

نتایج تست خواب

اعضای تیم خواب بررسی اطلاعات جمع آوری شده در طول تست خواب را بررسی و ارزیابی می کنند. ممکن است چندین روز تا دو هفته طول بکشد تا مطالعات خواب شما به درستی ارزیابی شود.

تکنسین خواب در ابتدا تحقیق روی خواب شما را با علامت گذاری مراحل خوابتان و شناسایی همه رویدادها اعم ازحرکت تنفس غیر طبیعی یا حرکت پا را نمره گذاری کرده و امتیاز میدهد. تیم پزشکی و متخصصان خواب نتایج را ملاحظه کرده و سپس نتایج را بررسی خواهند کرد تا مشخص شود چه نوع مشکلی در خواب شما وجود دارد. پس از تایید تیم پزشکی خواب، تشخیص خود را انجام داده،وطی تماسی به شما درباره نتایج بدست امده بحث و گفتگو میکنند.

تست خواب در کلینیک توسط یک پزشک متخصص خواب به کامل ترین نحو ارزیابی خواهد شد. برای این امر شما نیازمند اقامت به مدت یک شب در یک مرکز یا کلینیک خواب خواهید بود.

بهترین کلینیک تست خواب
بهترین کلینیک تست خواب

دکتر مغز و اعصاب مصطفی امیری

♦  دکتر مصطفی امیری متخصص مغز و اعصاب – دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

♦  فلوشیپ اختلالات خواب از اسپانیا

  مدیر بخش اختلالات خواب مجموعه پزشکان آلومینا

انجام و تفسیر تست خواب (پلیسومنوگرافی) در کلینیک خواب جایروس

توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب انجام می شود.

برای تماس با کلینیک خواب جایروس اینجا کلیک کنید

منبع منبع 1 منبع2
5 1 رای
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x